Нов метод за ранна диагностика на рак на простатата

В Бразилия е разработен и се подготвя за внедряване нов метод за ранна диагностика на рак на простата, съобщава електронният сайт на най-голямата в страната медия Глобу, цитирана от агенция БГНЕС.

Методът е разработен от специалисти от научния център Сан Жозе душ Кампуш, щата Сау Пауло. Той “позволява не само да се открие онкологично заболяване при пациента, но веднага да се определи неговия стадий, без да се прибягва до болезнената процедура – биопсия (вземане на образец от тъкан за последващ лабораторен анализ)“, твърдят учените.

Бразилските специалисти са използвали най-модерните лазерни технологии, с помощта на които се провеждат специфични изследвания на кръвта и семенната течност. Резултатът от подобен анализ е готов незабавно, като пациента е подложен на минимум неудобства.

През 2012 година новият метод за ранна диагностика на рак на простата ще бъде достъпен в бразилските клиники и лаборатории. Лечението на рака на простата е ефективно, когато заболяването бъде открито на ранен стадий. По тази причина ролята на ранната диагностика е от изключително значение. Статистиката сочи, че всеки шести мъж на възраст над 50 години е застрашен от онкологичното заболяване.

Снимка: sxc.hu