Нов метод за съхранение на бъбреци за трансплантация позволява гарантира повече спасени

Kidney Research UK

Британски учени създадоха нов метод за съхранение на бъбреци за трансплантация от донори, който позволява увеличаване на броя на животоспасяващите операции.

Нов метод за съхранение на донорски бъбреци ще намали броя на органите, които стават негодни за трансплантация.

Благотворителната организация Kidney Research UK съобщи на 26 септември 2022 г., че около 100 бъбрека годишно от донори биха могли да бъдат съхранени за трансплантация.

Въз основа на данни за период от три години на националната кръвна и трансплантационна банка експерти на организацията са определили колко донорски бъбрека годишно се смятат за клинично негодни за трансплантиране.

„Изследването, което финансираме, цели да разшири критичния период от приемането на донорския орган до трансплантирането му“, каза Сандра Къри, изпълнителен директор на Kidney Research UK.

Авторите на новия метод смятат, че той може да бъде внедрен в рамките на три години и да реши някои от логистичните и оперативни проблеми, свързани с трансплантациите.

„Пациентите чакат средно година и половина за трансплантация на бъбрек, някои дори повече и когато бъдат информирани, мнозина от тях се изправят пред трудности и напрежение, включително заради нуждата спешно да се явят в болницата, за да не рискуват да пропуснат животоспасяващата трансплантация“, каза Къри.

Д-р Джон Стоун и проф. Джеймс Филдс от Pebble Biotechnology Laboratories в Макълсфийлд, Великобритания, са успели да открият начин за съхранение на донорски бъбреци за повече от предписаните досега три до шест часа. Те удължават съхранението на донорския орган чрез нормотермична перфузия, при която в бъбрека се изпомпва богата на кислород кръв.

Досега стандартният метод за съхранение е охлаждане в лед, но колкото по-дълго органът е върху лед, толкова по-голяма е вероятността да се увреди.

Снимка: Kidney Research UK