Нов метод на ваксиниране с незабавен имунитет


Американски учени разработиха нов метод за ваксиниране, който позволява да се постигне незабавен имунитет, сочат резултатите от експерименти.

Този нов метод за ваксиниране ще позволи да се получава незабавен имунитет при хората срещу болести, предизвикани от вируси, бактерии и токсини и дори срещу ракови клетки, твърдят авторите на изследването, цитирани от агенция БГНЕС.

Те са инжектирали на опитна мишка химическо вещество, което е създадено да предизвика универсална имунна реакция, която може да се програмира. Така са постигнали получаването на молекули, което са в състояние да разпознаят специфични клетки. Щом бъдат инжектирани на мишките тези молекули се комбинират с антителата за създаването на други антитела, които да са насочени срещу конкретни вируси, бактерии или клетки “мишени”.

Антителата, съдържащи се в нашата ваксина, са създадени така, че са останат неактивни, докато не получат “инструкциите” на малките молекули, които пък са в състояние да атакуват конкретни специфични мишени“, обяснява проф. Карлос Барбас от Скриптс Рисърч Институт. Това е един от най-големите световни частни центрове за биомедицински изследвания с нестопанска цел, намиращ се в Калифорния.

Предимството на този метод е, че се открива възможност да има антитела, които са готови да се задействат в момента, в който се инжектира или се погълне под формата на хапче ваксината“, добавя ученият, който е основен автор на изследването. “Този механизъм трябва да действа каквато и да е било мишената – ракова клетка, вирус на грипа или дори токсин като антракс, който войници или мирно население могат да приемат по време на евентуална биоатака на терористи“, допълни той.

Снимка: sxc.hu

loading...