Нов начин за създаване на стволови клетки

Американски изследователи откриха нов, забележително ефикасен начин да създават стволови клетки, който може да се окаже алтернатива на използването на ембрионални клетки за лечение на болести, показа ново изследване, съобщи агенция БГНЕС.

Новият метод не изисква рисковани генетични модификации и дава значителни терапевтични надежди, заяви водещият автор на откритието Дерик Роси от Харвардския медицински изследователски институт.

Изследователите не са променили постоянно генома, за да се получат протеиновите делители, които препрограмират възрастните клетки в стволови клетки. Вместо това, те са разработили изкуствено модифицирани РНК молекули, които са нарекли модифицирано кодирали протеините, но не са се интегрирали в ДНК на клетката.

Учените открили, че повтарящото се прилагане на модифицираното РНК е довело до превръщане на подложените на терапия клетки в стволови със смайваща ефективност. “Не очаквахме модифицираната РНК да работи толкова ефективно”, признава Роси.

В момента клиничното приложение на стоволовите клетки се спира, освен всичко друго, от неефективните средства за генериране на стволови клетки, които могат да се превърнат в клетки на всеки орган. При изследването, РНК е принудила стволовите клетки да се превърнат в мускулни клетки “без непосредствен риск от въвеждане на генетични мутации”.

Технологията има широки потенциални приложения за изследванията, моделирането на болестите и регенеративната медицина. Изследването беше публикувано в интернет в Cell.com.

Снимка: sxc.hu