Нов рекорд за брой изкачвания на Еверест

Еверест

Шерп счупи световния рекорд, изкачвайки Еверест 24 пъти.

Непалският шерп Ками Рита постави нов световен рекорд, като за 24-ти път завладя най-високия връх на Земята – Еверест (8 848 метра), обяви индийската телевизия NDTV.

Роденият през 1070 г. алпинист счупи собствения си рекорд, който постави на 15 май. Той се изкачил на планината най-напред през 1994 г. и през последните 25 години е направил 24 изкачвания на Еверест, съобщиха от канала.

Интересен факт е, че непалецът повтори този си подвиг в рамките на една седмица. Предишният му рекорд с 23-тото му изкачване на Еверест е на 15 май 2019 г.

Самият шерп сподели, че по време на живота си е завладял повечето от най-трудните и опасни върхове на Земята, включително Канченджунгу (8 586 м), Чо Ойю (8 188 м), Лхотце (8 156) и редица други.

Здрав съм, мога да продължавам, докато съм на 60 г. С кислородът не е толкова трудно, казваКами Рита. За първи път той се качва до върха през 1994 г.

Никога не съм си мислел за рекорди, казва Ками Рита. Даже не съм знаел, че можеш да поставиш рекорд. Ако знаех щях да се кача на много повече върхове по-рано!, добавя шерпът.

Първото изкачване до най-високия връх на земята е направено на 29 май 1953 г. от шерпа Тензинг Норгей и новозеландеца Едмънд Хилари, припомня агенция БГНЕС.

Шерпите, обитаващи основно високите непалски земи, влизат като №1 в историята на алпинизма и стават символ на физическата сила и неимоверната воля.

Непалските шерпи притежават такава физиология, че когато са на високо успяват да използват кислорода по-ефикасно, отколкото когато се намират на морското равнище, установява екип от Кеймбриджския университет.

Над 5000 алпинисти вече са изкачили най-високия връх в света от 1953 г. насам, показват данните на министерството на туризма на Непал.

Връх Еверест, познат на тибетски като Джомолунгма (в превод Богинята-майка на света), а на непалски – Сагарматха (в превод Високо в небесата) е е най-високият връх на Земята с височина 8848,20 м. Той е сред 14-те планински върхове осемхилядници. Намира се в Махалунгурския дял на Хималаите на границата между Непал и Китайския Тибетски автономен регион. Западният и югоизточният склон на върха представляват граничната линия между двете страни.

Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830 – 1843 г. Откъм Непал е разположен в Национален парк Сагарматха, който е биосферен резерват защитен от ЮНЕСКО.

Планината не изпъква с изключителни алпинистки трудности при изкачването по стандартния маршрут, за разлика от други осемхилядници като К2 или Нанга Парбат. Въпреки това съществуват множество специфични опасности, като височинна болест, лошо време и силен вятър.

Снимка на Еверест: Global Panorama