Нормалната бременност може да продължи 10 месеца

Нормалната бременност може да продължи и до 10 месеца, твърдят медиците. Статистически данни показват, че само 4% от жените раждат на 280-ия ден след началото на последния си менструален цикъл.

Продължителността на нормалната бременност при жените може да варира в пределите на 5 седмици след еталонната дата – 9 месеца след зачатието, установиха американски учени, чийто труд е публикуван в сп. Human Reproduction.

Статистически данни показват, че само 4% от жените раждат на 280-ия ден след началото на последния менструален цикъл, съобщава агенция БТА. В период от 10 дни след определената дата раждат 70% дори ако терминът е бил определен с помощта на ултразвук.

Изследователите са наблюдавали 125 бременности от момента на овулацията и имплантацията на ембриона в стената на матката до раждането.

Ние открихме, че средната продължителност от овулацията до раждането на детето е 268 дни – 38 седмици и 2 дни. Но дори когато изключихме 6 случая на преждевременно раждане, установихме, че продължителността на бременността се различаваше най-много с 37 дни, заяви доктор Ан Джукич от Националния институт по здравеопазване в Дърам.

Джукич и нейните колеги са установили още, че колкото повече време е необходимо на ембриона за имплантиране, толкова по-дълго продължава бременността.

От проучването става ясно още, че по-възрастните жени раждат след термина си.

С всяка изминала година от живота си дамите прибавят по още поне един ден към бременността си, уточняват специалистите, цитирани от в-к Daily Telegraph.

Оказва се също, че ако първата бременност на жената е била по-дълга, то следващите най-вероятно ще бъдат със сходна продължителност.

Снимка: Chiara Musiu

loading...