Нормално раждане предпазва бебето от астма

Увеличените случаи на астма в индустриалните държави вероятно се дължал на вече утвърдената практика да се среща повече чрез Цезарово сечение, пише английският вестник Independent.

В резултат на осемгодишно изследване, проведено от холандски учени от Националния институт за обществено здраве, което обхванало 3000 деца, било установено, че 80 от родените чрез Цезарово сечение рискуват да получат астма.

Според лекарите нормалното раждане осигурява на новороденото естествена среда още от първите мигове след появата на бял свят. Много важна роля за това играят бактериите във вагината на майката, които изграждат имунната система на новородените и изграждат естествена защита срещу развитието на алергии.

Обратно – при децата, родени чрез Цезарово сечение – взаимодействието с тези бактерии става на по-късен етап и поради това развитието на тяхната имунна система се забавя.

Холандските учени са изследвали 3000 деца от раждането до 8-годишна възраст. 80-процентна от родените чрез Цезарово сечение показали симптоми на астма.

В момента в Европа ражданията чрез Цезарово сечение са масова практика и от 5% през 70-ге години сега заемат близо 30%, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: hagit, sxc.hu

loading...