Нощни дежурства причиняват еректилна дисфункция

мъж

Нощните смени водят до еректилна дисфукция и затруднено уриниране.

Работа нощна смяна е свързана с проблеми с уринирането и ерекцията при мъжете, както и с влошаване на качеството на семенната течност.

Това установиха учени от Центъра по репродуктивна медицина към университета Бейлър в Хюстън, щата Тексас, САЩ, предаде агенция ЮПИ. Те го доказаха с три изследвания.

Мъжете, които работят на смени, особено с нощни дежурства, трябва да са наясно, че може да са изложени на риск за много здравословни проблеми. Те трябва да потърсят лекарска помощ, за да им помогне да предотвратят и лекуват тези състояния, каза един от авторите на проучването – доктор Алекс Пастушак, цитиран от агенция БТА.

Едно от проучванията експертите проведоха сред 75 мъже, които не могат да имат деца и работят на смени, 96 други безплодни мъже и 27, които наскоро са станали бащи.

Открихме, че от стерилните мъже, тези, които дават нощни дежурства, имат значително по-малък брой сперматозоиди от онези, които не работят на смени. Смятаме, че твърде многото или твърде малкото часове сън объркват циркадните ритми и това променя хормоналните нива и изразяването на гените, които са важни за производството на семенна течност, добави докторът.

Другите две изследвания използваха отговорите на почти 2 500 мъже, които посетиха клиника и попълниха въпросници за затрудненията с уринирането.

Установихме, че мъжете с нарушения в съня вследствие на работата на смени имат повече проблеми с уринирането, ерекцията и симптомите на нисък тестостерон, както и по-занижени нива на тестостерон, допълни Алекс Пастушак.

Според експертите има начин мъжете да се предпазят от подобни оплаквания, ако работят на смени. Те трябва да си лягат по едно и също време, да спят на тъмно, да избягват алкохола и кофеина преди да си легнат.

Друг съвет е да бъде ограничено използването на компютри, таблети, телефони, гледането на телевизия и друго ярко изкуствено осветление поне 30 минути преди сън.

Снимка: Сезар Очоа