Нощното кафе забавя биологичния часовник

кафе

Пиенето на кафе нощем спира биологичния часовник на човек с 40 минути, установиха учени.

Всяка чашка кафе, изпита вечер и през нощта, замразява нашия биологичен часовник с 40 минути, което ни помага да останем по-дълго време бодри до по-късно време. Това се казва в статия, публикувана в списание Science Translational Medicine.

Нашето изследване е първото в света, посветено на проблема как кофеинът влияе върху нашия биоритъм. Тези експерименти ни помогнаха да разкрием маса интересни ефекти, които кофеинът предизвиква при попадането в организма, заяви Кенет Райт от Университета на щата Колорадо в Боулдър, цитиран от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Райт и неговите колеги са установили колко дълго действа една чашка кафе и защо кафето помага или пречи да заспим по време на нощното дежурство и подготовката за изпитите.

Изследователите са наблюдавали петима доброволци, които са се съгласили да прекарат 50 дни в специално оборудвани стаи. Тези стаи са били направени по такъв начин, че светлината в тях или не се е изключвала въобще вечер, или само леко се е намалявала.

Три часа преди сън учените са давали на участниците в експеримента „витамини“, които при половината са били таблетки с кофеин, и са ги молили да ги изпият. През следващите часове биолозите регулярно са взимали слюнкови проби, измервали са количеството мелатонин, хормона на съня, а също така са наблюдавали, колко бързо са заспивали и колко дълго са спали.

Експериментът е показал, че употребата на кофеин преди сън в количество еквивалентно на чашка кафе е спирал за 40 минути биологичния часовник на доброволците. Това се е изразило в по-ниското равнище на мелатонин в техния организъм.

Кофеинът е блокирал работата на рецепторите върху повърхността на клетките на хипофизата. Тези рецептори възприемат молекулите на аденозина и започват да произвеждат мелатонин. Ако тяхната работа се блокира няколко дни, тогава вътрешният часовник на човека се „променя“ необратимо и той започва да заспива по-късно и без помощта на кофеина.

По тази причина хората, пиещи кафе вечер в продължение на дълъг период, рискуват да се превърнат в истински „сови“.

Любопитното е, че включването на ярка светлина през нощта е позволило да се постигне сходен ефект с този на приема на кофеин. Но комбинацията от светлина и кофеин на е добавила допълнителни минути към бодърстването, установили са още учените начело с Кенет Райт.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Питър Кренстоун-Дей