Нощно хапване вреди


Нощно хапване увеличава риска от рак и диабет, категорични са експерти. Защо?

Похапване през нощта може да изглежда невинно, но американски учени доказаха, че то увеличава риска от рак на гърдата и диабет, съобщи в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Избягването на нощното хранене дава възможност на метаболизма да действа в унисон с естествения цикъл на бодърстване и сън, обясниха учените от университета на Калифорния в Сан Диего, САЩ.

Храненето в определени часове и по-дългата пауза между вечерята и закуската регулират кръвната захар и намаляват опасността от болести.

Затова за здравето е много важно човек да не яде през нощта.

Учените установиха, че за всеки три часа по-дълъг интервал между вечерята и закуската вероятността от висока кръвна захар при жените намалява с 20%, а тя е известен рисков фактор за рак на гърдата и диабет.

Това е много лесна промяна в храненето, която може да има голям ефект, без да е необходимо да се броят калориите или да се внимава с приеманата храна.

Предишни изследвания показаха, че жените с диабет тип 2 са с 23% по-висок риск да се разболеят от рак на гърдата.

Работещите нощна смяна също са по-застрашени от рак на гърдата, като това е възможно да се дължи на нарушаване на ритъма на хранене.

Американското изследване е обхванало 2000 жени от 2009 до 2010 г.

Резултатите показват също, че по-дългият период на гладуване между вечерята и закуската води до по-малко поети калории дневно и когато е 12 часа предразполага към отслабване.

Снимка: Ксалион Малик