Нуждаем се от повече почивка

спа център

Трябва да почиваме повече време и по-активно, твърдят специалисти.

Учени от Даръмския университет във Великобритания, анкетираха 18 000 души от 134 държави и откриха, че 68% от тях се нуждаят от почивка.

32% от анкетираните смятали, че им трябва по-дълга почивка от средностатистическия човек, а над 10% са били на мнение, че могат да минат и с по-малко почивка. Данните са обявени в сайта на университета на Даръм.

Средно най-малкото почивали били млади хора с високи доходи.

Липсата на достатъчно почивка се чувствала най-остро при хората, които се занимавали с гледане на деца, на болни или възрастни хора, а също на лица, които работят на смени.

Според учените почивката е не само сън. Отмората има физически, психологически и духовни компоненти.

В проучването помоли хората да изберат дейностите, които намират за най-спокойни. Резултатите показват, че първите пет най-успокояващи дейности са тези, които често се извършват сами:

  1. Четене (58%)
  2. Да бъдеш в естествена среда (53.1%)
  3. Да бъдат сами (52.1%)
  4. Слушане на музика (40.6%)
  5. Не правя нищо конкретно (40%)

Друго изследване, проведено съвместно от Медицинско училище „Планината Синай“ в Ню Йорк, Калифорнийския университет в Сан Франциско и Харвардското медицинско училище показа, че медитацията и отпуската помагат при справяне със стреса. В него участвали 94 здрави жени на възраст от 30 до 60 години. Те прекарали отпуската в Калифорния, като част от тях медитирала, друга – не. Част от жените отдавна се занимала с медитация.

Специалистите наблюдавали промените в 20 000 техни гени, взели и кръвни проби, а също анкетирали участничките в изследването.

Изследването показало, че у всички жени са станали генетични промени, съществено се активирали гените, свързани с реакцията стрес и с функциите на имунната система. Отделно при медитиращите жени равнището на стрес и депресия оставали ниски много по-дълго време в сравнение с участничките, които просто отмаряли.

Zdraven.bg представя приятна колекция от релаксиращите звуци на тибетски пеещи купи, които са подходящи за отмора и медитация:

Снимка на спа център: Дизайн Скуад ООД