Нуждаем се от повече почивка


релакс

Трябва да почиваме повече време и по-активно, твърдят специалисти.

Учени от Даръмския университет във Великобритания, анкетираха 18 000 души от 134 държави и откриха, че 68% от тях се нуждаят от почивка.

32% от анкетираните смятали, че им трябва по-дълга почивка от средностатистическия човек, а над 10% са били на мнение, че могат да минат и с по-малко почивка. Данните са обявени в предаване на Би Би Си, цитирани от агенция БГНЕС.

Средно най-малкото почивали били млади хора с високи доходи.

Липсата на достатъчно почивка се чувствала най-остро при хората, които се занимавали с гледане на деца, на болни или възрастни хора, а също на лица, които работят на смени.

Според учените почивката е не само сън. Отмората има физически, психологически и духовни компоненти.

По-рано друго изследване показа, че медитацията и отпуската помагат при справяне със стреса. В него участвали 94 здрави жени на възраст от 30 до 60 години. Те прекарали отпуската в Калифорния, като част от тях медитирала, друга – не. Част от жените отдавна се занимала с медитация.

Специалистите наблюдавали промените в 20 000 техни гени, взели и кръвни проби, а също анкетирали участничките в изследването.

Изследването показало, че у всички жени са станали генетични промени, съществено се активирали гените, свързани с реакцията стрес и с функциите на имунната система. Отделно при медитиращите жени равнището на стрес и депресия оставали ниски много по-дълго време в сравнение с участничките, които просто отмаряли.

Zdraven.bg представя приятна колекция от релаксиращите звуци на тибетски пеещи купи, които са подходящи за отмора и медитация:

Снимка: Echo Valley Ranch

loading...