Нуждаете се от причина да откажете цигарите?

Ето няколко популярни и не толкова известни причини, за да спрем да пушим цигари.

Всички пушачи са наясно, че пушенето е вредно за здравето. Но много продължават да пушат дори и когато знаят, че този навик всъщност вреди на здравето и дълголетието. Това не е ли достатъчно основание да се откажат цигарите?

Разбира се, има много, много други причини  – но тази е една от най-силните, т.е. живота. Пушенето е такава ирония – да сте платили пари, за да си купите една изключително бавна и мъчителна смърт.

Ето някои от причините, поради които трябва да се спре пушенето – и то днес:
Някои са много добре познати и някои не толкова популярни. Прочете следния списък за мотивация да спрете този навик преди да спре живот ви.

1. Променя външния ви вид – Знаете ли, че пушенето е “краде” кислорода от кръвта ви? По-бедната на кислород кръв от своя страна се отразява отрицателно на по-голямата част от органите в тялото. Един от органите, които са атакувани по този начин, си личи и с просто око – кожата. Кожата на пушач има нездравословна белота и страда от сухота. Много често кожата да изглежда като пергамент и лесно може да се набръчка още на много ранна възраст. А основателна причина да се откажете от пушенето е по този начин да изглеждате по-добре и да предотвратите преждевременното състаряване и набръчкване на вашата кожа.

2. Защита на тези, които живеят около вас – а именно вашето семейство и приятели. Достатъчно документирани факти има, че пасивното пушене е много по-вредно от цигарите само себе си. В този случай вие ще бъдат обявени за виновни за отравянето вашите деца, съпруг, родители и приятели. Това не е ли достатъчно основание да се откажете от цигарите?

3. Предпазва от рак на белия дроб – повече от 80% от пушачите биват засегнати от някои или други свързани с респираторни заболявания; много висок процент от този процент е рак, а най-често рак на белия дроб и гърлото. Това е ужасна, бавна и изключително болезнена смърт. Буквално си умирате за от 6 до 36 месеца и то по начин, който не бихте пожелали и на най-лошия си враг. Не мислите ли, че това е една отлична причина да откажете цигарите?

4. Няма да миришете толкова ужасно – пушачът винаги мирише на цигари, през цялото време. Без значение какъв дезодорант използвате, миризмата на цигарения дим се носи от пушача. Често и дъхът на пушача е завладян от цигарения дим, дъх, който определено не е приятен.

Все още ли търсите причина да откажете цигарите?

Снимка: Roman Pavlyuk