Някои ползи на сладоледа

По принцип сладоледът е вреден – особено този, произведен с много бяла захар, мляко на прах, растителни масла, химически подсладители за плодов вкус и вредни консерванти. Ако обаче е направен с не толкова вредни продукти и съставки, той дори е полезен. За какво?

Сладоледът стимулира изработването в организма на серотонин, който според изследванията предпазва от стрес и повишава настроението.

Освен това той може да се използва и като ефективно кръвоспиращо средство при носовите кръвотечения през летните горещини. За тази цел е достатъчно много малко количество студен сладолед.

Изследванията на немски учени от Университета в Берлин разкриват, че сладоледът намалява нервното напрежение и преумората, пише actualno.com. Това според тях се обяснява с факта, че млякото и сметаната съдържат Л-триптофан – много ефектен натурален транквилант, повдигащ настроението и успокояващ нервната система. Учените отбелязват също, че Л-триптофанът помага при борбата с безсънието.

Млякото и сметаната сами по себе си не притежават тези свойства, защото при плюсови температури Л-триптофанът не е устойчив и се разпада, а в сладоледа се съхранява продължително време.

Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, като общотонизиращо средство.

Zdraven.bg съветва все пак, преди да закупите сладолед, прочетете съставките, посочени на кутията! А от уличен търговец – просто не купувайте!

Снимка: sxc.hu