Нямало соя в продуктите Стара планина

Не е установено наличие на соя в контролната проба от карначета с марка „Стара планина” на пернишката фирма „Сами-М” при изследването на продукта в лаборатория в Хамбург, Германия. Това съобщи за Дарик собственикът на „Сами-М” Антон Костадинов.

И четирите фирми, за които земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че са с отнети лицензи за производство на продукти „Стара планина”, са получили отрицателни проби за соя с факсове от лабораторията в Хамбург. Пробите са направени в една от най-реномираните лаборатории в Европа. Прецизността на измерване на съставките в продуктите е от порядъка на 2,5-милионни части от процента, уточни още Антон Костадинов.

Фирмите “Сами М” – Перник, „Лалов и Вачев” от Враца, „Унимес” от Монтана и „Кен” – Стара Загора бяха обявени от министър Найденов, че са нарушили стандарта „Стара планина” заради наличие на соя. Продуктите за контрола бяха иззети от търговската мрежа.

Антон Костадинов е категоричен, че в България няма контролна лаборатория, която да измерва точно съотношението на съставките в месните продукти.

Снимка: www.lvmasters.com