Нямало хормони и антибиотици в българското пилешко

пилешко

Как вредят хормоните и антибиотиците в пилешкото месо?

Пилешкото месо е продукт, за който има много съмнения и твърдения, че е третиран с медикаменти, а лекари са препоръчвали да се спре консумацията на пилешко при клинични проблеми с хормоните.

Привържениците на здравословното хранене не използват вече пилешко месо, а родители не хранят с него на децата си, твърдо убедени, че в него има химия и то може да бъде вредно за здравето на човек.

Изследване на Агенцията по лекарствата в ЕС показва, че България е на седмо място по влагане на антибиотици при отглеждането на пилета в Европа. Това обаче не означава, че ги има в крайния продукт, коментират епидемиолози. Българската агенция по безопасност на храните така или иначе отрича да е засичала антибиотици в месото на българските производители последните няколко години, с редки изключения.

През ноември 2017 г. bTV направи тест на пилешко от търговската мрежа в акредитирана лаборатория на Агенцията по безопасност на храните за остатъци от антибиотици и хормони. Тестът показа, че в крайния продукт няма антибиотици и хормони. Екипът на bTV обаче не уточнява от кой български производител е тестваното пилешко месо.

Злоупотребата с антибиотици води до резистентност и по-голяма смъртност при хората, защото лекарствата спират да действат срещу инфекции, причинени от вируси и бактерии.

По-големият проблем е изхвърлянето на антибиотици в околната среда, както и прекомерната им употреба, коментира главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Той призова да не се приемат антибиотици при вирусни заболявания и да не се прекъсва предсрочно лечението с предписан антибиотик.

Снимка: Раул Перез