Няма контрол върху хранителните добавки в интернет

Няма контрол върху хранителните добавки в интернет, които се продават в България.

Незаконна търговия осъществяват сайтовете в интернет, които предлагат хранителни добавки на потребителите.

Това съобщи в предаването Предай нататък на Дарик Радио директорът на Пловдивската областна дирекция на Агенцията за безопасност на храните д-р Светозар Василев. Той призова хората да не купуват добавки, които им обещават нереални неща като излекуване от тежки болести или отслабване за минимален срок.

Чрез ефира на Дарик д-р Василев отправи апел към гражданите да пазаруват хранителните добавки само от регламентираните за тази цел места – дрогерии, аптеки, специализирани магазини и щандове.

Интернет-сайтовете, които предлагат тези продукти, не попадат под юрисдикцията на Агенцията по храните в България. За да ги проверим и санкционираме, се налага да правим съвместни с акции с Министерствата на финансите и на вътрешните работи, обясни д-р Василев.

По същество хранителните добавки са храни и като такива няма как да лекуват, категорична бе и диетологът проф. Донка Байкова. По думите й търговците, които подвеждат потребителите с обещания за излекуване, извършват престъпление. Сайтовете, предлагащи хранителни добавки и т.нар. multi level маркетинг (по каталог или от ръка на ръка) не само че не помагат на хората, но могат и да им навредят, допълни проф. Байкова.

Снимка: sxc.hu