Няма риск от заразяване със свински грип в България

Няма риск от заразяване със свински грип в България, обявиха специалисти.

Опасността от свински грип за България е почти същата, каквато е и за другите страни, но към момента у нас няма пряк риск от заразяване с вируса, каза за dariknews.bg епидемиологът д-р Ангел Кунчев по повод тревожните информации за разпространяването на болестта в Мексико и САЩ.

Световната здравна организация предупреди страните по света да следят внимателно за евентуалната поява на огнища на свински грип, след като генералният директор на организацията Маргарет Чан обяви, че разпространението на опасната болест в Мексико и Съединените щати представлява опасност за здравето на хората извън двете държави, предадоха агенциите Ройтерс и Асошиейтед прес.

Когато става дума за грип, ситуацията се променя бързо. Вниманието но Световната здравна организация и работещите в тази сфера институции е насочено към получаване на непрекъсната информация за епидемията, към събиране на проби за изследване, които да докажат идентичността на вирус в новите случаи, към работа по създаване на ваксинален щам, който да служи като основа за създаването на ваксина, което е продължителен период. От СЗО ние получаваме непрекъснато информация, допълни д-р Кунчев.

Страната ни не е пряко засегната, както и страните в Европа, поне към момента. Не трябва да се подценява събитието, тъй като появата на нов щам на вируса, който има способността за бързо предаване от човек на човек, е едно от основните качества, необходими за развитието на епидемия, не дай боже на пандемия.

Снимка: sxc.hu