Обезмаслено мляко не е полезно за децата

Обезмаслено мляко не е полезно за децата, защото стимулира напълняване на организма в ранна възраст, разкри американско проучване.

Доскоро се смяташе, че консумирането на обезмаслено мляко поддържа здравословното тегло на децата, но ново проучване показа, че това не е така.

Млякото е основен естествен източник на калций и витамин D. Въпреки това то съдържа доста мазнини, които могат да доведат до затлъстяване сред децата.

Ново изследване на учени в САЩ разкрива, че млякото с ниско съдържание на мазнини не допринася за загубата на тегло, а напротив – води до качване на излишна маса. В този случай експертите препоръчват да се консумира обикновено, естествено мляко, без човек да се притеснява.

Експерти от университета на Вирджиния, САЩ, изследвали данни на над 10 500 деца в предучилищна възраст. Основната цел била да се намери връзката между вида мляко и индекса на телесна маса при децата. Резултатите изненадали екипа от специалисти, защото показали, че 30% от малчуганите, които пият обезмаслено мляко страдат от затлъстяване, пише агенция БГНЕС.

Нискомаслените млечни продукти увеличават вероятността от излишни килограми с 57%. Учените отдават това на факта, че организмът на децата, които пият обезмаслено мляко, си набавя нужните калории и вещества от по-нездравословни храни, основно пълни с излишни захари.

Снимка: Dr. Umesh Behari Mathur

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална селекция с песни за мляко: