Облеклото пълно с токсини

дрехи

Токсините остават в дрехите дълго след като са произведени.

Учени от университета в Стокхолм, Швеция, изследваха десетки дрехи от популярни производители и откриха по тях хиляди химически остатъци от производствения процес.

Стотици химикали по дрехите въобще не са посочени от производителите. Според учените те може да са вторични продукти или замърсяване от процеса на транспортиране.

Излагането на тези химикали увеличава риска от алергичен дерматит, но може да има и по-лош ефект за хората, както и за околната среда. Някои от тях са предполагаеми или доказани канцерогени, други са токсични във вода, каза Джована Луонго от екипа изследователи, цитирана от агенция ЮПИ.

Джована Луонго решава да проучи проблема, защото е всеизвестно, че отпадните води от текстилната индустрия замърсяват околната среда. Според нея е логично, че ако в производството се използват токсични химикали, те може да останат и в крайния продукт. На базата на честотата на появата, количеството, токсичността и потенциала за проникване през кожата Луонго и колегите й са определили няколко категории химикали, които искат да проверят допълнително.

Два основни класа химикали – хинолини и ароматни амини, са по-характерни за полиестера. Върху памука има значителни количества бензотиазоли.

Учените са изследвали дрехите преди и след пране. Някои химикали, които се отмиват, могат да са вредни за водната среда.

Все пак за добро настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална колекция музикални клипове с артисти в червени дрехи:

Снимка: Крис Уйу