Обучиха изкуствен интелект да определя вкуса на вино

червено вино

Учени съставиха мултимодален набор от данни за вино, за да научат ИИ на вкуса му.

Изследователи обучиха алгоритъм на изкуствен интелект (ИИ) да опитва и разпознава вкуса на вино, съобщи БТА.

За незапознатите изборът на бутилка вино може да бъде предизвикателство, когато разглеждат многобройните етикети на рафта в магазина. Какъв е вкусът му? Кое беше последното вино, което купих и което беше много добро?

Има доста мобилни приложения за вино, които могат да се притекат на помощ. Те позволяват на купувачите да сканират етикетите на бутилките и да получат информация за конкретната напитка, както и да прочетат мнения на потребители. Тези приложения се основават на алгоритъм за изкуствен интелект.

Учени от Техническия университет на Дания, Копенхагенския университет и Калифорнийския технологичен институт показаха, че може да се добави нов параметър към алгоритмите, който да улесни намирането на точното съответствие с вкусови рецептори.

„Доказахме, че когато подадем на алгоритъм данни, състоящи се от вкусовите впечатления на хората, той може да направи по-точни прогнози за това какво вино предпочитаме индивидуално“, казва Торанна Бендер, дипломант в Техническия унивреститет на Дания.

Изследователите провеждат дегустации на вина, по време на които 256 участници са помолени да подредят малки чаши с различни вина върху лист хартия А3 в зависимост от това кои според тях имат най-близък вкус. Колкото по-голямо е разстоянието между чашите, толкова по-голяма е разликата във вкуса им. Методът е широко използван при потребителските тестове. След това изследователите дигитализират точките върху листовете хартия и ги фотографират.

Данните, събрани от дегустациите, са комбинирани със стотици хиляди етикети на вина и потребителски мнения, предоставени от глобално приложение за вино. След това изследователите разработват алгоритъм на базата на на огромния набор от информация.

„Измерението на вкуса, което създадохме в модела, ни предоставя информация за това кои вина си приличат по вкус и кои – не. Така например мога да застана с любимата си бутилка вино и да кажа: Бих искала да знам кое вино най-много прилича на нея по вкус – или и по вкус, и по цена“, казва Торана Бендер.

„Виждаме, че когато алгоритъмът комбинира данните от етикетите и рецензиите за вино с такива от дегустациите, той прави по-точни прогнози за предпочитанията на хората, отколкото когато използва само традиционните видове сведения под формата на изображения и текст. Така че, научаването на машините да използват човешкия сетивен опит води до по-добри алгоритми, които са от полза за потребителя“, е мнението на проф. Серж Белонжи, който е съавтор на изследването. Той е начело на Катедрата по компютърни науки в Копенхагенския университет.

Според него при машинното обучение се наблюдава нарастваща тенденция за използване на т. нар. мултимодални данни, които обикновено се състоят от комбинация от изображения, текст и звук. Въвеждането на вкусови или други сетивни данни като източници на информация е напълно ново. Той вижда голям потенциал – например в хранителния сектор.

„Разбирането на вкуса е ключов аспект на науката за храните и е от съществено значение за постигане на здравословно и устойчиво производство на храни“, обяснява Белонжи. Той обяснява, че използването на изкуствен интелект в този контекст все още е в много начален етап. „Проектът ни показва силата на използването на човешки входни данни в изкуствения интелект и прогнозирам, че резултатите ще дадат тласък на повече изследвания в пресечната точка на науката за храните и изкуствения интелект“, допълва той.

„Избрахме виното за пример, но същият метод може да се приложи и за бирата и кафето. Например подходът може да се използва за препоръчване на продукти и може би дори на рецепти за храна на хората“, казва Торанна Бендер.

Учените се надяват, че ако успеят да разберат по-добре вкусовите прилики в храните, могат да го използваме и в сектора на здравеопазването, за да съставяме ястия, които отговарят на вкусовете и хранителните нужди на пациентите. „Може дори да се използва и за разработване на храни, съобразени с различни вкусови профили“, казва Бендер.

Изследователите са публикували данните си на отворен сървър и могат да бъдат използвани безплатно от сайта на проекта WineSensed.

Илюстрация от ИИ на червено вино: MasterTux / Pixabay