Обявиха диетата на Аткинс за вредна

Обявиха честото придържане към диетата на Аткинс за вредна. Защо?

Продължителното спазване на диетата на Аткинс и други нисковъглехидратни диети увеличава риска от възникването на редица заболявания, обявиха от коалицията Партньорство за пълноценното хранене. Тя обединява 11 водещи обществени организации в САЩ, занимаващи се със защита на правата на потребителите и с проблемите на здравословното хранене и здравеопазването.

Една от целите на коалицията е да информира по-добре обществеността за опасността от небалансираното хранене, а именно – че намаляването на въглехидратите в храната може да доведе до сериозни разстройства на работата на черния дроб и бъбреците.

Експертите посочват и страничните ефекти, които могат да влошат здравето – сериозни стомашни разстройства, главоболие, отпадналост и гадене. Към това добавят, че резултатите от изследвания доказват временния ефект на нисковъглехидратните диети. След тяхното прекратяване теглото бързо се възстановява.

Въпреки тези негативни отзиви диетата на Аткинс и в момента е една от най-модните в САЩ, отбелязва goodfood.bg. Популярността й е толкова голяма, че производителите на хлебни и захарни изделия са принудени да провеждат цели рекламни кампании, с които да доказват безопасността и полезността на своите продукти.

Снимка: sxc.hu