Овесена каша срещу лош холестерол

овесена каша

Овесената каша е чудотворна срещу лошия холестерол.

Сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат предотвратени по-ефикасно чрез правилно хранене, включващо овесена каша, отколкото чрез прием на статини, смятат британски експерти.

Овесът в популярната закуска е ключов за понижаване на “лошия” холестерол и съответно за намаляване на риска от болести на сърцето, съобщават изследователи от лондонския Юнивърсити колидж.

Овесените ядки съдържат разтворими влакна, известни като бета глюкани, чийто благоприятен ефект за понижаване на холестерола е установен в редица проучвания.

Холестеролът, макар и важен за нормалното функциониране на тялото, може да се превърне в проблем, ако нивата в кръвта му са твърде високи, припомнят експертите.

Когато бета глюканите от овесените ядки попаднат в червата, се образува плътен гел, който ограничава абсорбирането на холестерола. Авторите на настоящото изследване са установили, че консумацията на 3 грама бета глюкани дневно – количество, което може да се набави от 70 грама овес, е достатъчно за понижаването на лошия холестерол.

Подобно въздействие имат статините, но приемът им често е свързан с неприятни странични ефекти. Поради тази причина е по-добре да хапнете купичка овесена каша, казва д-р Джордж Гримбъл от изследователския екип, цитиран от британския ежедневник Daily Mail.

Снимка: Нейт Щайнер