Овче мляко от Родопите помагало срещу рак?

Родопите край Момчиловци

Родопското овче мляко било лечебно и можело да помогне за превенция срещу рак.

Овчето мляко и сирене в Родопите имали най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагали за предпазването от няколко вида рак.

Това били установили български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след изследвания, продължили девет години, по техни думи.

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите – каракачанска, родопски цигай и среднородопска.

Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.

Проф. Любомир Ангелов от Институт по криобиология и хранителни технологии каза пред камерата на БНТ, че това изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото.

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, селектирана през вековете. С опазването й от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци.

Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния и да пашува, обяснява той.

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите водело до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, твърдят, че са установявили учените.

Проф. Любомир Ангелов препоръчва е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко, защото, по този начин се запазват всички биологично активни вещества в другите продукти.

И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, рак на стомаха, категоричен е той.

Представителите на каракачанската порода овце се отглеждат в планински и полупланински селища на България. Породата е много рядка. Среща се и в съседни страни – Бивша Югославска Република Македония и Гърция, но и в тях е със статут на застрашена от изчезване порода, пише Wikipedia. Каракачанската овца, която е най-близка до дивия предшественик на домашните овце – европейския муфлон, и е една от най-старите породи овце в Европа. Тя е наследник на овцата от типа цакел на древните траки, прочути със стадата си.

Zdraven.bg подчертава, че споменатите открития за антираковото въздействие на караканското овче мляко НЕ са публикувани в научно издание и респектино не могат да се приемат за достоверни само на думи по телевизията.

Снимка от Родопите край с. Момчиловци: Иван Димитров