Ограничаването на метионина в храната помага при лечение на рак

Намаляването на приема на аминокиселиата метионин, която се съдържа в червеното месо и яйцата, увеличава ефикасността на онкологичните терапии.

Храненето оказва значително влияние върху здравето, а диетичните интервенции обикновено се използват за лечение на заболявания на метаболитната етиология.

Въпреки че ракът има съществен метаболитен компонент, принципите, които определят дали храненето може да се използва за повлияване на резултатите от рака, са неясни засега. Въпреки това е установено, че насочването на метаболитните процеси чрез химиични агенти или радиация понякога може да доведе до контролирани терапевтични резултати – т.е. начинът на хранене е от значение при лечение на рак.

Резултатите от експерименти с мишки показват, че ограничението при прием на храна с основната аминокиселина метионин – чието намаляване има доказан ефект слещу стареенето на клетките и анти-обезогенни свойства – влияе на резултата от рака, чрез контролирани и възпроизводими промени в метаболизма.

В рамките на изследването с мишки бил намален приемът на нужната за функционирането на организма аминокиселина метионин. Тя трябва да се приеме с храната, тъй като организмът не може сам да я произведе. Въпросната аминокиселина е замесена в ключови за метаболизма реакции, но е използвана също от ракови клетки за растежа им. Учените тествали рестриктивния хранителен режим върху мишки в добро здраве, за да проверят дали има очаквания ефект върху метаболизма. След това го тествали и върху гризачи, засегнати от колоректален рак и сарком на меките тъкани.

Оказало се, че малката доза химиотерапия, която не е ефикасна при колоректален рак, довела до значимо намаляване растежа на туморите. Същият ефект бил наблюдаван при комбиниране на намаления прием на метионин с радиотерапия върху мишки, засегнати от сарком на меките тъкани.

В контролирано проучване при хора, ограничаването на приемат на метионин води до ефекти върху системния метаболизъм, подобни на тези, наблюдавани при мишките.

Тези открития предоставят доказателства, че целенасоченото регулиране на храненето на може конкретно да повлияе на туморно-клетъчния метаболизъм и да помогне в широки граници на резултата при лечението на рак.

Високите нива на метионин могат да бъдат открити в яйцата, месото, особено червеното, и рибата; млечни продукти като сиренето Пармезан; сусамови семена, бразилски орех и някои други семена от растения като соя и зърнени култури. Повечето плодове и зеленчуци съдържат много малко метионин. Повечето бобови растения са ниско съдържание на метионин.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието Nature на 31 юли 2019 г.

Снимка на кайма от червено месо със суров жълтък: Ива Балк