Около 25% от хората са страдали от депресия

депресия

Около 25% от хората са боледували поне веднъж от депресия.

Всеки четвърти човек в световен мащаб поне веднъж е боледувал от депресия.

Това съобщиха пред БНТ Албена Дробачка, председател на Сдружение за прогресивна и отворена комуникация и психологът д-р Юри Кацаров, цитирани от агенция БГНЕС на 18 ноември 2019 г.

Депресивните състояния се отразяват по сериозен начин и върху икономиката, като средства, които се отделят за лечение, заяви д-р Кацаров.

Албена Дробачка отчете увеличение на случаите на депресия в световен мащаб.

“Характерно е за новите общества, за новото време, да се появяват специфични болести, депресията е една от тях. Идеята не е да се плашим, а да говорим по темата, за да може хората да бъдат по-информирани. Второ – да се опитваме по някакъв начин да борим тази много пречеща стигма”, подчерта Албена Дробачка.

Според Юри Кацаров “популярното название, което се използва в говоримия език, то не съответства на заболяването депресия, което е съвсем дефинирано в международните класификатори за болестите”.

“Едни симптоми има, които описват болестта – проблеми със съня, чести събуждания, проблеми с храненето, тъга, плач, загуба на интереси към неща, към които преди това човек е бил активен”, каза д-р Юри Кацаров.

Снимка: Виктория Бородинова