Около 40% от европейците страдат от психични заболявания


Почти 40% от европейците страдат от различни психични заболявания, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на проучване на Дрезденския университет в Германия.

Около 165 милиона души на Стария континент, или 38% от цялото му население, страдат от депресия, превъзбуденост, безсъние, алкохолизъм или деменция, се посочва в резултатите от проучването. То обхваща 30 държави – 27-те страни членки на ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия – в които живеят общо 514 милиона души.

Едва една трета от болните се подлагат на терапия или вземат необходимите лекарства. Затова тези заболявания се превръщат в огромен икономически и социален товар, който се измерва в милиарди евро годишно. “Психическите разстройства са се превърнали в най-голямото здравно предизвикателство за Европа през 21-и век”, изтъкват авторите на доклада, цитирани от агенция БТА.

Екипът от учени, ръководен от Ханс Улрих Витхен от Дрезденския университет са анализирали близо 100 различни психически и неврологични заболявания. Проучването бе публикувано от Европейския колеж по невропсихофармакология, уточнява dariknews.bg.

Според Световната здравна организация към 2020 г. депресията ще се превърне във второто по разпространение заболяване в света. Според Витхен в Европа групата на неврологичните и психическите заболявания вече е най-големият източник на “натоварване върху здравното състояние на хората”.

Снимка: sxc.hu