Омега-3 мастни киселини за здрав сън

Учени установили, че подрастващите, които приемат омега-3 мастни киселини, спят средно с един час повече нощем и се будят по-рядко, отколкото другите деца.

Консумацията на мазни риби или приемът на омега-3 мастни киселини под формата на добавки може да допринесе за подобряването на съня, пише изданието Business Standard, позовавайки се на резултатите от проучване на британски специалисти.

Изследване е обхванало 362 деца, които в продължение на 16 седмици всекидневно приемали под формата на добавка докозахексаенова киселина (основната омега-3 мастна киселина в мозъка), извлечена от водорасли или плацебо. Децата били на възраст между 7 и 9 години, съобщава агенция БТА.

Специалистите са установили, че подрастващите, които приемали добавката, са спали средно с един час повече нощем и са се будили по-рядко, отколкото децата на плацебо.

Професор Пол Монтгомъри от изследователския екип обяснява, че отделяните в тялото вещества от омега-3 и омега-6 мастните киселини играят ключова роля за регулирането на съня.

Предишни проучвания са показали, че ниските пропорции на докозахексаенова киселина са свързани с понижени нива на хормона на съня мелатонин.

Предишни проучвания също са доказвали, че омега-3 мастните киселини влияят положително на човешкото здраве – включително могат да намалят високото кръвно налягане.

Естествени източници на омега-3 мастни киселини са риба, сред които най-богати са херинга, сардини, сьомга, ,тон, също и в зехтин и ленено масло, яйца, както и плодове и зеленчуци като киви, авокадо, спанак, къпина, лешник, орехи и други ядки.

Снимка: Family O’Abé