Омега-3 срещу белодробна фиброза

ястие от сьомга

Високи нива на омега-3 мастни киселини в храната могат да забавят белодробната фиброза.

Храна с много омега-3 мастни киселини, като орехи и мазна риба като сьомга, може да помогне да бъде забавено развитието на белодробната фиброза, съобщи БТА.

Белодробната фиброза е неумолимо и потенциално фатално заболяване, при което съединителната белодробна тъкан се разраства и втвърдява с времето. Заболяването, което често е свързано с тютюнопушене, нарушава функцията на белите дробове, така че пациентите се задъхват, отслабват и инвалидизират.

Екипът на д-р Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, проследява здравословното състояние на 300 пациенти с интерстициална белодробна болест – групата респираторни заболявания, която включва белодробната фиброза. Повечето от тях са имали идиопатична белодробна фиброза (което означава, че точната причина за заболяването е неизвестна) и повечето са били мъже (мъжете са по-предразположени към заболяването). Хранителният прием на омега-3 мастни киселини при всеки пациент е определен с кръвни изследвания.

Резултатите показват, че „по-високите нива на омега-3 мастни киселини предсказват по-добри клинични резултати при белодробната фиброза“, казва Ким в прессъобщение на университета от 4 януари 2024 г.

Белите дробове на хората с по-високи нива на омега-3 мастни киселини са били по-способни да обменят въглероден двуокис и кислород – процес, необходим за живота. Те също така са били по-способни да оцелеят, без да е необходима трансплантация на бял дроб.

Все още не е ясно по какъв начин въздействат омега-3 мастните киселини и дали приемането на по-голямо количество с храната или с хранителни добавки би помогнало на пациентите.

Омега-3 мастните киселини не за първи път се свързват с по-добро здраве. Предишни проучвания показват, че те могат да подобрят състоянието на хора, борещи се със сърдечни заболявания, кръвни съсиреци и дори някои видове рак.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Chest“.

Белодробните фибрози са голяма група от заболявания на белия дроб, обединени по това, че увреждат най-фините структури на белия дроб – алвеолите и преградните стени между тях (интерстициума). Ето защо, тези болести се наричат още интерстициални белодробни болести. Причините за възникването им са твърде различни: токсично или алергично увреждане на белия дроб от химикали, медикаменти, алергени или автоимунни заболявания. Понякога заболяванията имат генетична предразположеност, а при немалка част от тях, причината за възникването им не може да се определи. Това са т.н. идиопатични интерстициални болести. Въпреки някои общи черти, тези болести имат различно протичане, лечение и прогноза. Някои са напълно лечими при правилна диагноза и лечение, а други имат хроничен и прогресиращ ход и понякога фатално протичане.

Сред най-богатите естествени източници на Омега-3 са тлъсти риби като сьомга, херинга, сардини, скумрия, а сред най-богатите растителни Омега-3 мастни киселини са тези в лененото олио, орехите и семената чиа.

Снимка на ястие от сьомга: Wow Phochiangrak / Pixabay