Омега-3 таблетките не заместват рибата

сьомга

Таблетките с омега-3 киселини не могат да заместят рибата!

Омега-3 мастните киселини са много полезни за сърцето, но американски специалисти препоръчват да си ги набавяме с риба, а не с таблетки.

Повечето доказателства за ползата от омега-3 мастните киселини са от изследвания, в които участниците са яли риба, а не са пили хранителни добавки, каза Марион Несъл от Нюйоркския университет, цитирана от агенция БТА. Тя подчерта, че данните за таблетките определено са двупосочни.

Анализ, публикуван в изданието на Американската медицинска асоциация, установи, че от 18 безразборно избрани клинични изследвания за рибеното масло, само две са показали, че редовното пиене на хапчета с тях носи някаква полза за здравето.

Още повече, че за постигане на желания ефект, е необходима много голяма дневна доза.

Изследване на Американската асоциация за сърдечно здраве установи, че четири грама омега-3 мастни киселини от рибено масло дневно помагат на пациентите да се възстановят по-добре след инфаркт. За постигане на тази доза са необходими поне осем таблетки, защото те обикновено съдържат от 400 мг до 1200 мг рибено масло.

Такава висока доза рибено масло обаче може да даде странични ефекти – дъх на риба, оригване, гадене, спазми, дори потичане на кръв от носа.

Затова е много по-полезно да се ядат храни, които са естествени източници на омега-3 мастни киселини. Някои от най-богатите източници са сьомга, херинга, сардини, риба тон, камбала, пъстърва, говеждо месо. Вегетарианците могат да си набавят омега-3 мастни киселини от лененото семе, тиквени семки, копоп, орехи.

Снимка: Сара Акерман

loading...