Онко терапия лекува тежки стадии

карциом

Нова терапия срещу рак на кръвта дава надежда за излекуване на тежко болни.

Революционна терапия за лечение на рак, която използва собствените имунни клетки на тялото, за да напада туморните образувания, беше определена като „смяна на парадигмата“ по отношение на лечението на заболяването.

Клиничните изследвания бяха обсъдени по време на годишната среща на Американската асоциация за напредък в науката, която се проведе вчера във Вашингтон, пише британското издание Independent.

Пациенти с диагноза рак на кръвта в напреднал стадий, за които не се очаква да живеят повече от пет месеца, са показали пълна ремисия след 18 месеца като последвалите проверки не дават знаци, че болестта ще се върне, посочиха учените.

При опитите, в които собствените Т-клетки на пациента (вид бели кръвни тела) са променени лабораторно, за да идентифицират и нападат туморни клетки, повече от 90% от 35-те пациенти с левкемия са в пълна ремисия.

При два други клинични опита, в които участват около 40 пациенти с лимфома или левкемия, повече от 80% са реагирали положително на лечението. Близо половината от участниците са в пълна ремисия след 18-месечен курс на лечения.

Подробностите около тестовете се очаква да бъдат представени по-късно през 2016 година.

Въпреки положителните резултати ракови специалисти предупредиха обществеността да не бъде прекалено обнадеждена за терапията с Т-клетки, тъй като тя не работи еднакво при всички пациенти, като някои от тях получават тежки странични ефекти и умират.

Независимо от това положителните резултати при пациенти, които не се повлияват от никакви други лечения са безпрецедентни.

При лабораторните и клиничните тестове се вижда значителна реакция при пациенти с тумори, които са резистентни на традиционната химиотерапия, заяви д-р Стенли Ридел от центъра за изследвания на рака „Фред Хътчинсън“ в Сиатъл, САЩ, , цитиран от агенция БГНЕС. Това става при пациенти, които са опитали всичко. Повечето от пациентите в нашите тестове са имали оставащи два до пет месеца живот. Това е невероятно. Това е безпрецедентно в медицината, допълни той.

Т-клетките имат важно значение в човешката имунна система. Те помагат за идентифицирането на нападащи организма ни вируси и бактерии, като в същото време съхраняват „спомени“ за прекарани предишни инфекции.

Учените са открили начин да използват естествения капацитет на Т-клетките, за да се идентифицират, запаметят и нападат туморните клетки. Те работят най-добре при „течни“ тумори в кръвта и костния мозък. Според учените тяхната сила се крие в това, че Т-клетките могат да живеят и да се размножават в тялото с месеци и дори години, след като са върнати отново в пациента.

Снимка: Yale Rosen