ООН: Болните от рак ще са двойно повече до 2030 година


След 15 години болните от рак по света ще са двойно повече, предупреждават здравните власти.

Новите случаи на рак ще се увеличат двойно до 2030 г. и броят на страдащите от заболяването ще достигне 21.6 млн. на година в сравнение с 14 млн. през 2012 г., показва глобален анализ на ООН на онкоболните.

Смъртните случаи от рак вероятно ще нараснат от 8.2 млн. до 13 млн. годишно, тъй като населението в света расте, застарява и все повече хора придобиват вредни навици, се казва в доклада на Международната агенция за изследване на рака (МАИР), цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

МАИР критикува компанията Big Tobacco, чийто стремеж за големи продажби е неразривно свързан с окакваното увеличаване на хората, болни от рак на белия дроб.

Докладът, оповестен в навечерието на Световния ден на рака, е изготвен от над 250 учени от близо 40 страни. Това е първият подобен преглед през последните шест години.

Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан, чиято агенция надзирава (МАИР), заяви, че общото въздействие от рака безспорно ще удари най-много развиващите се страни.

Тези народи вече се борят с рака, причинен от инфекция или заболяване вследствие на бедността, посочи Чан.

Новите случаи на рак вероятно ще нараснат до 19.3 млн. през 2025г., с 11.4 млн. смъртни случаи. Около 2030г. новите случаи на болни от рак ще наброяват около 24 млн. годишно.

53% от случаите на рак и 57% от смъртните случаи са констатирани при мъжете. При тях ракът най-често атакува белите дробове (16.7%), следван от простата (15%), стомаха (8.5%), черния дроб (7.5%).

Жените страдат най-вече от рак на гърдата (25.2%), белите дробове (8,7%), шийката на матката (7.9%) и стомаха (4,8%).

Илюстрация: enzymlogic.com

loading...