ООН: Замърсяването на въздуха увеличава смъртността от коронавирус

смог коли

Смъртността от коронавирус е свързана с качеството на въздуха, сочи доклад на ООН.

Силното замърсяване на въздуха може да доведе до повишаване нивото на смъртност от заболявания, причинени от коронавируса.

Това се казва в доклад на ООН за въздействието на пандемията върху живота в големите градове „COVID-19 in an Urban World“, публикуван на 27 юли 2020 г.

Замърсяването на въздуха и количеството на парникови газове значително са намалели в периода на карантина заради пандемията от коронавирус, се отбелязва в доклада. Според данните лошото качество на въздуха е свързано с по-високата смъртност, причинена от COVID-19.

От организацията предупреждават, че ако не се вземат мерки за опазване на околната среда в процеса на разхлабване на мерките, изчистването на въздуха ще остане само временно явление. Във връзка с това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за придържане към „зелена политика“ при възстановяването на икономиката.

В много градове са създадени нови велоалеи и пешеходни зони, които позволяват да се подобри безопасността на придвижване, както и качеството на въздуха, каза той, цитиран от агенция БГНЕС.

Стимулиращите плащания към правителствата могат да ни помогнат по пътя към постигане на целите за устойчиво развитие, ако се съсредоточат върху трансформацията на околната среда и създаването на работни места, заключи генералният секретар.

Снимка на смог в голям град: Евген Визан