Опасните кърлежи

Ето какво трябва да знаем за опасните кърлежи и какво да правим, ако ни нападнат.

За сериозния проблем с кърлежите, който може да възникне през 2009 година в България предупредждава националният консултант по микробиология доц. Тодор Кантарджиев. Според него през това лято акарите ще са повече заради големите снегове през зимата.

За кърлежите е важно да има топлина и влажност, точно както е в момента, обясни доц. Тодорка Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. У нас има стотици видове кърлежи, които са активни през различните сезони. Много от тях пък носят риска от заразяване с опасни проблеми като лаймската болест.

Понякога от този тип инфекции се заразяват животновъдите, пише 24chasa.bg. Причината е, че след като махнат от добитъка кърлежите, ги удрят, за да ги убият, и по този начин се опръскват с отровната им кръв. Затова най-добре е да се събират в шише със спирт, обясни доц. Христова.

Според медиците кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Важното е да стане в първите 24 часа след ухапването, защото така е много по-малък рискът, ако той носи опасна болест, да я предаде на човека. Достатъчно подготвени за това са всички лекари, категорични са специалистите.

Най-добре е ваденето да стане с пинсети. Ако реагираме веднага и акарът не се е забил дълбоко, можем да го измъкнем и с ръка, но е важно да е в ръкавица. Широко разпространеното мнение, че трябва  да се върти  обратно на часовниковата стрелка, е абсолютно погрешно. По този начин кърлежът може да се скъса и част от него да остане в кожата. Това може да наложи лека хирургична намеса.

Неправилно е и мазането на мястото с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това кара кърлежа да “изплюе” поетото и по този начин се увеличава рискът от болести.

Добре е изваденият кърлеж да се запази в шише със спирт, така че при проблем лесно да се определи дали той е причинителят.

Лаймската болест започва с висока температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. Кримската Конго хеморагична треска пък се издава с кървене от венците и петна по кожата.

Д-р Даниела Панчовска, хирург в “Пирогов”, твърди, че кърлежите най-често се крият в косата. Често те оставали скрити и в слабините. “Понякога дори хората си мислят, че е пъпка, защото постепенно той се превръща в сива топчица. По-често обаче след ухапването идва сърбеж и хората веднага отиват при доктора.“, допълва тя. Препоръчва се също, след като докторът е извадил кърлежа, да се постави инжекция срещу тетанус, защото раната е вход за най-различни опасни инфекции.

Снимка: sxc.hu