Опасни кремове против бръчки увеличават риска от рак

Кремовете, които трябва да намаляват следите от стареене, могат да увеличат риска от рак, предупреждават американски експерти.

Много продукти, за които се твърди, че изглаждат бръчките, всъщност излющват най-горния защитен слой на кожата и я правят уязвима от действието на слънчевите лъчи и опасни токсини, твърди д-р Сам Епстийн, почетен професор по екологична и професионална медицина от Университета на Илинойс и председател на американската Коалиция за предотвратяване на рака.

Той каза, че алфа хидрокси киселините (АХК), които се съдържат в популярните марки кремове, са “вероятно най-опасните козметични продукти на пазара”.

Съставката на кремовете срещу бръчки “лимонен” пък освен че дразни кожата е доказан канцероген, добави ученият.

Толкова много жени и дори някои мъже обилно мажат кожата си с тези кремове с наивната надежда, че ще остареят по-бавно“, заяви д-р Епстийн.

Във Великобритания няма изискване да се слага предупреждение върху кремовете, съдържащи АХK, но Американското управление за контрол на храните и лекарствата (FDA) предупреждава потребителите, че активната съставка в кремовете против бръчки разрушава връхните слоеве на кожата и причинява тежки изгаряния, отоци и болка, а също позволява в нея да навлизат други токсични продукти, допълва actualno.com.

Снимка: sxc.hu