Опасни пестициди в салати и мандарини в България по Коледа 2009

Опасни пестициди в салати и мандарини, които се продават в България, са открити след проверка на организации, съобщи БНР.

От шест анализирани проби от салати и мандарини по проекта Граждански принос за създаване на ефективна и прозрачна система за мониторинг на храните в България, чиста се е оказала само една. Това обяви на 17 декември по програма Хоризонт експертът Валентина Лукова.

В изследваните проби е имало общо 10 пестицида. Два от откритите пестицида са официално забранени и не би трябвало изобщо да се откриват, каза Лукова. Тя допълни, че само в една от пробите, водач на черната листа, се съдържат 5 химикала – един от тях е забранен за употреба, а два надхвърлят официално разрешените норми. Единият ги надхвърля 3 пъти, а другият 61 пъти. Вътре в тази проба има 2 репродуктивно токсични пестицида, два мутагена и един канцероген.

Въпреки тези резултати ние имаме изцяло позитивен подход, но да стигнем до хепиенд ще трябва да извървим пътя на неприятните истини и сега сме на този етап. Нашата позиция е, че в България истински мониторинг на храните не съществува“, каза още експертът.

Проектът се осъществява от две граждански организации Приятели на земята и фондация Правото да знам с подкрепата на Тръста за подкрепа на гражданското общество в Централна и Източна Европа.

Снимка: sxc.hu

loading...