Опасностите от преяждането с месо на скара

барбекю

Диетолог предупреди за опасностите от преяждането с печени на скара меса по празниците.

Антонина Стародубова, главен диетолог в Московския здравен отдел, заяви пред РИА Новости, че по време на майските празници е по-добре да не се ядат много кебаби и меса на скара и да не се злоупотребяват с алкохол.

Прекаляването с тях може да доведе до влошаване на хроничните заболявания и да отключи нови, по-специално подагра.

Ако в рамките на 10 дни ядем много протеини, може да има обостряне на хронични заболявания и да се появят някои остри заболявания като подаграта.

Хората може и да не знаят какви болести имат. Ако се прекалява с червените меса и червеното вино пристъпът на подагра може да се появи за първи път, каза Стародубова.

Експертът отбеляза, че за да се предотврати преяждането, зеленчуците и плодовете трябва да бъдат включени в менюто.

И шишчетата на скара е най-добре да преглъщаме с вода, тъй като подсладените напитки усилват калоричността на празничните ястия.

Подаграта е хронично заболяване на ставите и тъканите, дължащо се на отлагането на соли на пикочната киселина, причинени от метаболитни нарушения. Характеризира се с остри пристъпи на болка и възпаление.

Уикипедия пише, че подаграта или гихт е медицинско състояние, което обикновено се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена, пламтяща възпалена става. Най-често засегната (при около 50% от случаите) е метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака. Тя обаче може да се прояви и под формата на тофуси, камъни в бъбреците или уратна нефропатия.

Снимка на шишове на скара: Христо Анестиев