Операция със стволови клетки връща зрението

око

Уникално операционно лечение със стволови клетки върна зрението на двама души.

Британски и американски учени, работещи съвместно, съобщиха, че са извършили успешна операция за връщане на зрението на двама възрастни хора, засегнати от дегенеративно заболяване, водещо до слепота.

Британските пациенти доброволци – мъж на 80 години и жена на около 60 години, са били засегнати от често срещано заболяване – макулна дегенерация, свързана с напредването на възрастта.

Двамата пациенти са били подложени на уникална операция със стволови клетки, която е довела до връщане на зрението им, се съобщава в комюнике от 19 март 2018 г. на очната клиника Moorfields в Лондон, Англия, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Болестта засяга много хора над 50 години и е една от честите причини за загуба на зрението.

Учени от London Project to Cure Blindness (в превод: Лондонски проект за лечение на слепота) са използвали ембрионални стволови клетки, за да създадат тъкан, сходна на увредената част от ретината, която след това е била трансплантирана.

Операцията е продължила около два часа при единия и един час при другия пациент.

Двамата доброволци са били наблюдавани в продължение на една година и са показали забележително подобрение на зрението. От невъзможност да четат дори с очила, те са постигнали капацитет за четене между 60 и 80 думи в минута с обикновени очила за четене.

Снимка на око: Бен Кроуи