Оплешивяване при мъжете засилва риска за сърцето

Мъжете, които страдат от оплешивяване, са със засилен риск от сърдечни заболявания спрямо другите, които не се оплакват от косопад, показват японски проучвания.

Проучване на японски учени обхванало около 37 000 мъже посочва, че при мъжете с оплешивяване рискът от заболявания на сърцето е с 37% по-висок. Резултатите са публикувани в онлайн изданието British Medical Journal.

Изследователите обясняват, че този риск е по-нисък спрямо пушачите и страдащите от затлъстяване.

Британската Сърдечна Фондация все пак подчертава мъжете да се съсредоточат върху обиколката на талията, а не върху косата.

По принцип оплешивяването е характерно за мъжете като 50% от тях на 50-годишна възраст имат такива оплаквания, а 80% от мъжете над 70 години страдат от загуба на коса.

Изследователи от университета в Токио разгледали предишни дългогодишни проучвания за връзката между косопад и проблеми със сърцето. При разглеждането на резултатите са коригирани и други рискови фактори като възраст и ген. Данните показват пряка връзка между оплешивяване и исхемична болест на сърцето.

Открихме значима връзка между оплешивяването, поне това оплешивяване в горната част на главата, и сърдечните болести, но тя не е толкова силен фактор като тютюнопушене, затлъстяване, високо ниво на холестерол и кръвно налягане, обяснява д-р Томохиде Ямада от Токийския университет пред агенция BBC.

Той препоръчва на младите хора, които забележат оплешивяване в горната част на главата, да преминат към по-здравословен начин на живот, който предпазва сърцето.

За момента учените нямат обяснение на откритата връзка между плешивост и сърдечни проблеми. Някои от теориите обхващат мъжките хормони, нивото на инсулин и нарушения в кръвоносните съдове, засягащи сърцето и темето.

Патрик Уолфи, професор по статистика от Университета в Лондон, допълва, че е по-добре да се концентрираме основно върху контролируеми фактори за намаляване на риска от сърдечни болести като начин на хранене и спорт, защото връзката между оплешивяване и заболявания на сърцето още не е добре установена.

Снимка: aaron.bihari