Определиха болестта на Алцхаймер като вид диабет

Експерти определиха болестта на Алцхаймер като вид диабет.

Биолози и биофизици от университета в Палермо, Италия, са достигнали до извод, болестта на Алцхаймер е вид диабет след изследвания, които са били насочени към механизмите, които свързват болестта с равнището на инсулин. Американско изследване е показало, че пациенти с високи стойности на гликемия могат да се разболеят с вероятност 85% от Алцхаймер.

Така учените са продължили списъка на патологиите, свързани с диабета, който включва сърдечни, бъбречни, очни и неврологични смущения. В тази връзка са установили, че пациентите с диагноза Алцхаймер имат намаление на равнището на инсулин, което позволява заболяването да бъде определено като диабет тип 3, пише агенция БГНЕС.

Това дава идея на италианските учени да изследват молекулярните механизми на двете заболявания. Според тях в основата на болестта на Алцхаймер е прекаленото отделяне на протеин А-бета в мозъчните клетки, който образува истински плаки в междуклетъчните пространства, които са в основата на прогресивната клетъчна дегенерация. Изследването показва, че прилагането на инсулин в система ин витро прави този ефект обратим.

На практика, след лечение с инсулин, увредените неврони са в състояние да възстановят морфологията си и загубените функции. Това откритие разкрива възможности за определяне на нови лекарства, които да се използват в превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер, посочват италианските учени.

Снимка: sxc.hu