Оптималната възраст за раждане

Британски експерт определи оптималната възраст за раждане на дете.

Жените трябва да забременяват до 35-ата си годишнина, твърди професор Мери Хърбърт – водещ експерт по въпросите на репродуктивното здраве, предаде изданието Huffington Post.

Според експерта на британския Институт по въпросите на здравето и стареенето оптималната възраст за раждането на дете е точно 35 години.

Проф. Хърбърт е изразила безпокойството си от разпространената напоследък тенденция сред жените да отлагат колкото се може повече появата на дете в семейството.

Според учения жените трябва да се съобразяват с биологичните си граници, когато планират раждането на бебетата си.

35 години е времето, когато вътрешният ни часовник бие полунощ и шансовете за майчинство рязко намаляват заради нарушение в хромозомите, които се наблюдават в “старите” яйцеклетки, твърди проф. Хърбърт, цитирана от агенция БТА.

Според британския учен с времето не само намалява броят на яйцеклетките, но се влошава и качеството им. А хромозомните аномалии водят до безплодие, раждане на мъртви бебета и до вродени дефекти като синдрома на Даун.

Според д-р Раж Персуд обаче някои учени изобщо не разбират защо дамите отлагат раждането на дете и защо това е все по-често срещано явление.

Много хора ще кажат, че дамите отлагат забременяването заради кариерата и недостатъчните финансови възможности. В моя опит обаче срещам друга причина – представителките на нежния пол просто не са сигурни, че са срещнали подходящия човек, с когото да създадат семейство. Някои пък просто не са срещнали половинката си, разказва д-р Персуд.

Тези приказки за плодовитостта на жените по-скоро създават паника у тях, което може да доведе до взимането на погрешни решения – може да родят дете от неподходящия човек, защото до 35 години трябва да са свършили “тази работа“, продължава специалистът. Учените трябва да премислят психологическите рискове, които определянето на “оптимална възраст“ за раждане крие.

За забавление на всички представяме няколко бебешки реклами:

Снимка: Raju Jasai