Оптимизмът намалява риска от инфаркт

Оптимизмът значително намалява риска от инфаркт, пише австралийският в-к Sydney Morning Herrald, като се позовава на изследване на учени от Университета в Мичиган, САЩ.

Ръководителят на проучването д-р Ерик Ким тествал над 6000 души на възраст над 50 години, като ги накарал да оценят нивото на оптимизма си по 16-бална система, след което сравнил честотата на инфарктите им в наблюдаваната група.

В двугодишен период, всяка нова точка оптимизъм водела до 9% намаление на риска от сърдечен удар, цитира агенция БТА.

Според Ерик Ким оптимистите са сред хората, които са значително по-мотивирани да водят здравословен начин на живот, което неминуемо се отразява на здравето им.

Предишни изследвания бяха констатирали, че тези от нас, които гледат ведро на бъдещето, се радват на по-добра сърдечносъдова и имунна система, припомня actualno.com. Но новият анализ на екипа от Мичиганския университет за пръв път прави пряка връзка между оптимизма и намаления риск от инфаркт. Учените откриха още една добродетел на ведрите характери. Оказало се, че дори след прекаран сърдечен инсулт, оптимистите се възстановяват много по-бързо, отколкото черногледите.

Снимка: sxc.hu