Оптимистите спят по-добре

Оптимистите имат по-добър сън от песимистите.

Хората, които са най-оптимистично настроени за живота, имат по-здрав сън, установи проучване на сред млади и на средна възраст хора.

Проучването на специалисти от университета на Илинойс в САЩ обхванало над 3500 души на възраст между 32 и 51 години от градовете Бирмингам в Алабама, Оакланд в Калифорния, Чикаго и Минеаполис.

Резултатите показват, че хората с позитивна нагласа се радват на по-качествен сън през нощта.

За целите на изследването участниците първо са били преценени като оптимисти или песимисти, след което е проучено и качеството на съня им.

Резултатите от това проучване разкриха значителни връзки между оптимизма и различните характеристики на самооценения сън след отчитането на широк спектър от променливи, включително социално-демографски характеристики, здравословни състояния и депресивни симптоми, казва професор Розалба Ернандез, ръководител на изследването.

Нивото на оптимизъм на участниците било определено след като те попълниви въпросник, където отделязвали по скала с колко са съгласни с определени позитивни и негативни тези като напр. Винаги съм оптимист за бъдещето си и Трудно очаквам нещата да се развият по моя начин.

Участниците отчитали съня си два пъти в продължение на пет години, като оценявали общото качество на съня и продължителността на съня през предходния месец. Проучването също така оценило техните симптоми на безсъние, затруднено заспиване и броя часове действителен сън, който получавали всяка вечер.

Специалистите са установили, че хората с позитивна нагласа е по-вероятно да си набавят между шест и девет часа сън през нощта. Оптимистите освен това 74% по-рядко проявяват признаци на безсъние и по-рядко от дрямка през деня.

„Липсата на здравословен сън е проблем за общественото здраве, тъй като лошото качество на съня е свързано с множество здравословни проблеми, включително по-високи рискове от затлъстяване, хипертония и смъртност по всякакви причини“, каза Ернандес. „Диспозиционният оптимизъм – убеждението, че положителните неща ще се случат в бъдеще – се превърна в психологическо предимство за оцеляване без болести и превъзходно здраве“.

Въпреки че е установена значителна и положителна връзка между оптимизма и по-качествения сън, Ернандес предложи изводите да се тълкуват предпазливо.

Учените не могат да посочат точната причина, поради която оптимистите спят по-добре. Сред възможните обяснения е, че те се справят по-успешно със стреса, който се явява потискащ съня фактор.

Същевременно песимистите могат да прекарат часове, мятайки се будни в леглото заради стресови събития.

Резултатите от проучването за връзката между оптимизма и качеството и продължителността на съня са публикувани в изданието Behavioral Medicine на 24 юли 2019 г.

В предишно проучване Ернандес и нейния екип откриха, че оптимистите на възраст 45-84 години са два пъти по-склонни да имат идеално здраве на сърцето.

За да бъде деня по-добър за всички от Zdraven.bg поздравяваме с колекция от песни за добър ден:

Снимка на оптимистка: Марио Ротонара