Консумацията на орехи може да е ключът към по-доброто здраве на сърдечносъдовата система, сочат резултатите от изследване.
Хората, които са заменили с орехи 5 процента от наситените мазнини в хранителния си режим, са с по-ниско диастолично кръвно налягане в сравнение с ненаправилите подобна промяна.
Когато похапват цели орехи, участниците извличат по-голяма полза, отколкото при приема на наситени мазнини, без да се консумират въпросните ядки, заяви ръководителката на изследването Пени Крис-Едъртън от Пенсилванския университет, цитирана от агенция БТА.
Изглежда, че орехите съдържат още нещо, което е полезно. Може да става въпрос за биоактивните им съставки, фибрите им или нещо друго, добавя тя.
Учените предположили, че причината орехите да понижават кръвното налягане се крие в алфа-линоленовата киселина.
Изследването е обхванало 45 души на възраст между 30 и 65 години, които са с наднормено тегло или затлъстели. Около 12 процента от калориите в храната на американците идва от наситените мазнини.
Затова учените решили да заменят наситените мазнини с по-здравословните растителни мазнини.
Участниците консумирали храни, в които 5-процентното намаляване на наситените мазнини било заменено с алфа-линоленова и полиненаситена киселина, олеинова киселина или цели орехи.
Докато всяко заместване на наситени мазнини подобрило здравето на сърдечносъдовата система, участниците, които ги заменили с орехи, имали по-ниско кръвно налягане.
Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of the American Heart Association на 7 май 2019 г.
Снимка на орехи: Максман