Орехите са най-полезните ядки

орехи

Най-полезните ядки са орехи, обявиха експерти.

Орехите са най-полезните ядки, съобщи агенция агенция BBC, позовавайки се на американски учени, които призовават орехите да присъстват по-често в ежедневното ни хранене.

По принцип всички ядки са полезни за здравето. Орехите обаче съдържат повече антиоксиданти от фъстъците, бадемите, лешниците.

Д-р Джо Винсън от Университета на Скрантън, САЩ, анализира количеството антиоксиданти в осем вида ядки, както и фъстъци, и установи, че шепа орехи съдържа два пъти повече полезни съставки от същото количество от всички други популярни ядки. По-голямо е не само количеството на антиоксидантите, но и качеството и ефектът им.

Антиокисдантите в орехите, наречени полифеноли, са от два до 15 пъти по-мощни от витамин Е, който предпазва тялото от увреждащи естествени химикали, причиняващи болести. Антиоксидантите са полезни, защото спират верижни реакции, които увреждат клетките. Полифенолите да инхибират окисляването на липопротеините с по-ниска плътност, често наричани „лош холестерол“.

В изследването с анализирани сурови и печени ядки като орехи, лешници, бадеми, кашу, бразилски орех, макадамия, пекан, шам фъстък, както и обикновени фъстъци, които всъщност не са ядки, а принадлежат към семейството на бобовите растения.

Изследването на д-р Винсън също анализира също ежедневната консумация на ядки както в САЩ, така и в Европа. Неговите изследвания показват, че ядките съставляват едва осем процента от дневните антиоксиданти в диетата на обикновения човек.

„Общата консумация на ядки (дървесни и фъстъци) в САЩ се оценява на 12.9 грама на ден, което е подобно на консумацията на Европейския съюз през 2007 г. от 11.1 грама на ден“, докладва д-р Винсън в проучването. „Фъстъците съставляваха 65 процента от консумацията на ядки в САЩ и 45 процента в Европейския съюз.“

Д-р Винсън предполага, че относително ниската консумация на ядки в ежедневието може да се дължи на факта, че много хора не знаят, че ядките са толкова здравословна храна. Други пък може да са загрижени да не напълнеят от храна с толкова високо съдържание на мазнини и калории. Но той посочва, че ядките съдържат полезни полиненаситени и мононаситени мазнини, а не наситени мазнини, които запушват артериите.

Изследването на д-р Винсън заключава, че „ядките са с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на наситени мазнини, високо съдържание на полезни ненаситени мазнини и много високо съдържание на антиоксиданти. Ядките са хранителна добавка за лека закуска и храна, осигуряваща както хранителни вещества, така и биоактивни антиоксиданти, които осигуряват значителни ползи за здравето на потребителя.“

Д-р Винсън отбелязва, че консуматорите трябва да се придържат към малки количества ядки. Той каза, че са необходими само около ядките на седем ореха на ден, за да се получат потенциалните ползи за здравето, разкрити и в предишни проучвания.

От предишни изследвания е известно, че в малки количества ядките намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата и рак на простатата, диабет тип 2 и др.

Резултатите от изследването за съдържанието на антиоксидантите в ядките са публикувани в специализираното издание Food & Function, както и в уебсайта на Университета на Скрантън.

Снимка на орехови ядки: Керем Юсел