Орехи за здрави черва

орехи

Орехите са полезни за чревната дейност като повишават количеството на полезни бактерии като Roseburia, Eubacteria eligens и Butyricicoccus.

Всекидневната консумация на орехи може да подобри чревната дейност.

Учени от Университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че ореховите ядки допринасят за повишаване на количеството на полезните бактерии в червата.

Проучването е обхванало 42 души с наднормено тегло на възраст между 30 и 65 години. В продължение на 2 седмици изследваните лица се придържали към обичайния си начин на хранене.

Впоследствие участниците били разделени на три групи и подложени на диета с ниско съдържание на наситени мазнини. Към менюто на изследваните лица от различните групи били добавени съответно орехи, алфа-линоленова киселина и полиненаситени мастни киселини, или алфа-линоленова киселина и олеинова киселина. Участниците се придържали към диетата 6 седмици, през които били тествани редовно.

Изследователите са установили, че състоянието на чревната микрофлора се е подобрило при участниците, които консумирали орехи. При тях било наблюдавано повишаване на количеството на полезни бактерии като Roseburia, Eubacteria eligens и Butyricicoccus.

При изследваните лица от останалите две групи не бил отчетен подобен благоприятен ефект.

“Освен да разгледаме фактори като липиди и липопротеини, искахме да проучим и здравето на червата. Също така искахме да проверим дали промените в здравето на червата с консумацията на орехи са свързани с подобряването на рисковите фактори за сърдечни заболявания”, казва Пени Крис-Етертон, професор по хранене към Университета на Пенсилвания, цитирана в уебсайта му.

“Затова, ако имате навика да хапвате нездравословни изкушения между храненията, най-лесно би било да ги замените с орехи”, съветва професор Кристина Петерсен от Университета на Пенсилвания, асисетнт в проведеното проучване. “Откритите доказателства показват, че малките подобрения в диетата подобряват много здравето. Яденето на 30-50 грама орехи на ден като част от здравословната диета може да бъде добър начин за подобряване на здравето на червата и намаляване на риска от сърдечни заболявания”, допълва тя.

Резултатите от проучването на въздействието на маслата от орехи и зеленчуци, съдържащи олеинова киселина, върху чревния микробиом и връзката с рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания са публикувани в изданието Journal of Nutrition на 18 декември 2019 г.

Предишни изследвания показват, че диета с орехи помага при диабет и за здраво сърце, а и по принцип, че орехите са най-полезните ядки.

Снимка на орехи: Любош Хоушка