Ядки на орехи понижават лошия холестерол, твърдят изследователи.
Орехите понижават лошия холестерол и предпазват от сърдечни заболявания, установиха американски учени.
Изследователите открили значително подобрение на нивата на холестерола и гъвкавостта на кръвоносните съдове, което помага за гладкия приток на кръв, само четири часа след консумацията на обелени орехи или на орехово масло.
Изследването показва, че редовната консумация предпазва от сърдечносъдови заболявания в дългосрочен план. „Само една шепа орехи значително намалява риска от сърдечно заболяване“, заяви д-р Пени Крис-Етертън, професор по хранене в Пен Стейт Юнивърсити в Пенсилвания, САЩ.
„Приемането на обелени орехи или на орехово масло четири пъти в седмицата със сигурност ще е от значителна полза“, допълват изследователите, цитирани от агенция БГНЕС. Проучването е първото, което установява кои части на ореха са полезни за здравето, казва д-р Крис-Етертън.
Учените давали на 15 участници с високи нива на холестерол четири вида храни – 2 шепи обелени орехи (85 грама), шест грама кожа на орех, 34 грама ядки с отстранени мазнини и три супени лъжици орехово масло (51 грама).
Те анализирали отговорите след 30 минути, един час, два часа, четири часа и шест часа. Учените установили, че еднократна консумация на орехово масло, което се среща и в обелените орехи, подобрява състоянието на кръвоносните съдове след четири часа.
Според изследователите орехите съдържат омега-3 мастни киселини, растителни стероли, за които е известно, че понижават холестерола, и витамин Е и това обяснява защитните им свойства.
Снимка: Паулин Мак