Орехи предпазват от диабет

Консумацията на орехи два или три пъти седмично намалява риска от диабет тип 2 с почти 25%, показва американско изследване.

Учените, които изследвали почти 140 000 жени в САЩ, установили, че редовното приемане на малки порции орехи има силен защитен ефект срещу заболяването диабет, което заплашва да се превърне в глобална епидемия.

Жените, които консумират по 28 грама орехи поне два пъти в седмицата, намаляват с 24% риска от диабет от втори тип спрямо тези, които рядко или никога не ядат орехи. Това не е първото изследване, което показва полезното действие на орехите за предпазване от диабет. Макар то да е извършено сред медицински сестри, вероятно орехите се отразяват благотворно и върху мъжете.

Учени от Училището по обществено здраве към университета Харвард в САЩ изследвали 137 893 медицински сестри на възраст от 35 до 77 години в продължение на десет години, за да установят колко от тях ще развият диабет от втори тип. Хранителните им навици били внимателно наблюдавани, като особено внимание се обръщало на това колко често консумират ядки и по-специално орехи.

След като взели предвид телесните мазнини и теглото, учените установили, че приемането на орехи три пъти на месец намалява риска с 4%, консумацията веднъж седмично – с 13%, а поне два пъти седмично – с 24%.

Орехите са богати на полезни мастни киселини, които намаляват възпалителните процеси в тялото и защитават от сърдечни заболявания, рак и артрит, припомня агенция БГНЕС.

Zdraven.bg уточнява, че орехите са обявени за най-полезните ядки, помагат за превенция от рак на гърдата и рак на простатата и увеличават плодовитостта при мъжете.

Снимка: Ioan Sameli