Орехи предпазват от рак на простатата

Учените вече за трети път доказаха, че орехи предпазват мъжете от рак на простатата.

Ежедневната консумация на орехи предпазва от рак на простатата, показва изследване, цитирано от в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Учените установили, че диети, богати на орехи или тяхното масло, забавят растежа на тумора при мишки. Те също така намаляват холестерола и повишават чувствителността към хормона инсулин, което помага за предпазване от диабет.

Орехите са “суперхрана” с високо съдържание на здравословни химически вещества, включително омега-3 мастни киселини, и вече беше установено, че предпазват от рак на гърдата и сърдечни заболявания. Новото откритие показва, че те намаляват нивата на хормона IGF-1, свързван както с рака на простатата, така и с рака на гърдата.

Д-р Пол Дейвис от Калифорнийския университет заяви: От години властите в САЩ водят борба с мазнините и мисля, че това е в наша вреда. Орехите са съвършен пример. Макар че имат високо съдържание на мазнини, те не ускоряват растежа на рака на простатата. В действителност орехите правят точно обратното, докато храним мишки с тях.

Новото изследване, публикувано в изданието  Journal Of Medicinal Food, цели да установи дали полезните свойства са уникални за орехите или те се дължат на определена съставка като омега-3 мастни киселини, откривани и в други храни. Мишките били хранени с цели орехи, орехово масло или орех като мазнина в продължение на 18 седмици.

Докато първите две намалили холестерола и забавили растежа на рака на простатата, последното нямало тези последици, което доказало, че други компоненти в орехите водят до подобренията.

Показахме, че не са само омега-3 мастни киселини, а може да бъде комбинация от тях с други неща в ореховото масло. Става все по-ясно, че при храненето никога не е важно само едно нещо, а винаги комбинация, казва д-р Дейвис.

Макар че изследването не установява коя комбинация от компоненти в орехите забавят растежа на рак на простатата, то все пак изключва фибри, цинк, магнезий и селен.

Снимка: DJ Noddy