Орехи срещу Алцхаймер и деменция

Орехите могат да помогнат за предпазване от деменция, пише в-к Dayly Express, позовавайки се на резултатите от проучване на американски специалисти, предаде агенция БТА.

Изследователи от университета на Ню Йорк са установили в експерименти с мишки, че гризачите, на които били давани орехи, запазват мозъчните си способности. При животните, на които не бил даван този вид ядки, специалистите наблюдавали загуба на познавателните способности, на паметта и на физическия и емоционален контрол.

Орехите оказват благоприятен ефект върху намаляването на риска на болестта на Алцхаймер, отлагат проявата и забавят развитието й“, обяснява д-р Абха Чаухан от изследователския екип. Специалистите са открили, че съдържащите се в орехите витамин Е и флавоноиди допринасят за унищожаването на свободните радикали, които причиняват деменция.

Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция и засяга около 35 милиона души по света, припомня actualno.com. Въпреки десетилетията на изследвания, за нея няма лечение. Лекарствата само забавят развитието на заболяването, но постепенно болните губят паметта си, способността си да се ориентират и да се грижат за себе си, припомнят специалистите.

Предишни изследвания са показали, че благоприятен ефект в борбата срещу болестта на Алцхаймер оказват също чай, кафе, ябълков сок, червено вино, къри, рибено масло и тренировки.

Снимка: sxc.hu