Орехите помагат за превенция срещу рак на гърдата.
Жените, които консумират орехи, може да намалят риска от рак на гърдата.
Това твърдят учени от университета Маршал в Западна Вирджиния в САЩ, пише агенция БГНЕС.
Учените открили чрез лабораторни тестове, че мишки, които били генетично променени, така че до петия месец в 100 от случаите заболяват от рак на гърдата, не се разболяват или пък болестта се явява в по-блага форма, в случай че всеки ден консумират количеството, което при храненето при хората отговаря на шепа орехи.
Това откритие учените, ръководени от Илейн Хардман, обясняват с факта, че орехите имат повече съставки, за които поотделно е доказано, че забавят развитието на рака. Съставките са омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли.
Изследването още веднъж доказва, че мастните киселини омега 3 влияят благоприятно на здравето и действат превантивно срещу сърдечните болести и намаляват риска от ракови заболявания.
На този етап учените не са сигурни дали мастните киселини омега 3 от орехите и тези от зелените листа на зеленчуците действат еднакво на здравето, както и омега-3 от рибеното масло.
Снимка на купичка с орехи: ExplorerBob